Blog en nieuws

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Een korte samenvatting: aluminium.

We zouden hier een compleet boek over kunnen schrijven, hier zijn er overigens ook al zat van, toch vinden we het goed om een topic te wijden aan aluminium. Als ontwerpbureau werken we hier vaak mee en staan we daarnaast ook bekend in het ontwerpen van klikverbindingen waarbij gebruik wordt gemaakt van aluminium profielen (hier later meer over).

Overal om ons heen

Aluminium is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je wordt wakker door de wekker van je smartphone om vervolgens je kamerdeur te openen om in de keuken een heerlijk bakkie koffie te zetten. Zonder je te beseffen dat je al meerdere keren in contact bent gekomen met producten van aluminium. En of je de auto, de fiets of met het openbaar vervoer gaat naar je werk, je maakt gebruik van aluminium. Abri, moderne auto’s en velerlei fietsen zijn allemaal (deels) gemaakt van aluminium.

Eindeloos veel mogelijk

Om voor al deze toepassingen aluminium te gebruiken zijn er ontelbaar veel legeringen mogelijk met elk weer unieke eigenschappen. Zo staat aluminium algemeen bekend als een lichtgewicht metaal, met goede geleidende eigenschappen wat betreft warmte en stroom en is niet ferromagnetisch.

Wanneer er gespeeld wordt met toevoegingen van koper, magnesium, mangaan en silicium kunnen velerlei eigenschappen geoptimaliseerd worden.

De productie methoden zijn eindeloos en daarmee dus ook de toepasbaarheid. Zo is aluminium uitermate geschikt om te extruderen in welke vorm denkbaar. Tevens is gietbaar en in de meeste gevallen zeer goed te verspanen. De hoge mate van vormvrijheid maakt dit materiaal zeer geschikt voor ontwerpers om te gebruiken voor welke denkbare oplossing ook.

Duurzaam

Duurzaamheid is een veelgehoord begrip in de afgelopen jaren en ook hier scoort aluminium relatief goed. We zeggen niet zonder reden ‘’relatief’’ er zijn namelijk enkele kanttekeningen. Kort door de bocht: Bij het delven van de grondstof die nodig is om aluminium te maken, Bauxiet, en om dit om te zetten naar aluminium is aardig wat energie nodig. Daarentegen is het wel zo dat wanneer aluminium, aluminium is dit tot de oneindigheid te recyclen is. De smelttemperatuur ligt rond de 660 graden wat betekend dat er relatief weinig energie nodig is om het naar een nieuwe vorm toe te werken.

IMG_5871.HEIC

Wij zijn fan van aluminium en veel van de door ons ontworpen producten bevatten aluminium onderdelen. Bekijk bijvoorbeeld onze geluidsmuren voor langs snelwegen, de BU10 veldlamp, of verschillende zonweringen voor Lewens. Tijdens het onwerpproces weten we de unieke eigenschappen te gebruiken voor een optimaal product. Groot of klein, massaproductie, seriematig of one-offs; met aluminium is een hoop mogelijk.

Heb je vragen over productontwikkeling bij Fabrique Invent of zie je mogelijkheden in product optimalisatie in aluminium? Neem gerust contact op.

Hoeveel?

Het verband tussen stukgrootte en productiemethodes.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Maar dat bestaat toch al?

Het verschil tussen het ontwikkelen van nieuwe producten en de optimalisatie van bestaande producten.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!