Blog

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Vergeet mij niet.

Deze blog gaat over de zogeheten ‘’vergeet-mij-nietjes’’. Een vergeet-mij-nietje is een vergelijking in de constructieleer die de ontwerper de mogelijkheid geeft sterkte en stijfheid van onderdelen en constructies door te rekenen.

Als industrieel ontwerper vervul je eigenlijk veel verschillende taken; zo moet je de eisen en wensen van de klant zien te vertalen naar een ontwerp die ook nog eens aansluit bij de doelgroep. Daarnaast ben je continue bezig een product te creëren welke maakbaar en betaalbaar is, waarbij het product of de constructie ook nog eens betrouwbaar moet zijn.

Er zijn veel methodes om je ontwerp te testen op allerlei soorten krachten. Door prototypes te bouwen of door ingewikkelde krachtenanalyses op je digitale 3D-model los te laten. Dit zijn echter aanzienlijk dure processen die ook nog eens alleen toepasbaar zijn wanneer het product al in een ver ontwerpstadium is.

Om toch vroeg in het ontwerpproces het een en ander te kunnen berekenen hebben we de: ‘’vergeet-mij-nietjes’’, de formules om simpele constructies door te rekenen op sterkte en stijfheid.

Screenshot_1.png

Ieder ontwerper bij ons op het bureau kan hiermee werken. Wanneer iets ontworpen is, kan hiermee namelijk zeer snel uitgezocht worden of een onderdeel niet te ver doorbuigt of dat er niet te veel materiaal is toegevoegd. Deze cruciale rekensommen geven de ontwerper de mogelijkheid om het minimale en het maximale te behalen.

De constructie-regels geven ons een leidraad om tot een degelijk eindproduct te komen. Wanneer er cruciale onderdelen of ingewikkelde loadcases bij een opdracht komen kijken, dan stappen we over op FEM analyses. Deze kan door onze partner worden uitgevoerd, of door een eigen gekozen bureau gedaan worden.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!