Blog en nieuws

Pepijn van der Hout

Afstudeerstage Werktuigbouwkunde

Een korte samenvatting: modulair ontwerpen.

Ontwerpen wordt gedefinieerd als het bedenken van ideeën en concepten om deze vervolgens om te zetten in een werkend ontwerp/product. Maar wat is dan modulair ontwerpen? Modulair ontwerpen houdt in dat (sub-)onderdelen uitwisselbaar zijn voor diverse modellen.

Neem nu als voorbeeld de onderstaande LEGO auto. Hierbij is het mogelijk om er vier verschillende banden op te doen of drie verschillende soorten motoren in te zetten. De auto is in essentie nog steeds dezelfde maar met verschillende sub-componenten kan een klant het product naar wens op laten bouwen.

lego auto blog pepijn.jpg


Dit geldt ook voor industriële producten. Door een product op te delen in gestandaardiseerde componenten of afmetingen kan voor de klant snel de gewenste productconfiguratie opgebouwd worden. Het definiëren en ontwerpen van deze module wordt het modulair ontwerp genoemd.

Er zijn een aantal voordelen van modulair ontwerpen. Als eerste dat de doorlooptijd bij het klantorder-ontkoppelpunt (KOOP) versneld wordt. Dit wordt ook wel het hoofdvoorraadpunt genoemd. Ten tweede resulteert modulair ontwerpen in lagere kosten omdat er minder engineersuren aan een project wordt besteed; er hoeft minder tijd aan een project te worden besteed wanneer een product in verschillende afmetingen wordt verkocht en deze gemakkelijk aanpasbaar is. Ook heeft modulair ontwerpen als voordeel dat de assemblagesnelheid van een product wordt verbeterd omdat veel gestandaardiseerd wordt, denk hierbij aan dezelfde soort verbindingselementen.

Bij Fabrique Invent zijn we continue bezig om producten te optimaliseren en te verbeteren en daar is modulair ontwerpen een belangrijk onderdeel van!

Pepijn is werktuigbouwkundige in opleiding en doet zijn afstudeerstage bij Fabrique Invent. Om zijn studie af te ronden ontwerpt hij een lamellensysteem. Een grote uitdaging op het gebied van modulair ontwerpen!

Een korte samenvatting: aluminium.

Alle ins en outs over ons favoriete materiaal.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

5 Keyshot tips voor het visualiseren van producten

Met deze Keyshot tips wordt jij een echte pro.

Els ter Haar

Industrial Designer / CGI

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!