Get to know us: Ricko Meulstee
Ricko werkt precies een jaar bij ons als design engineer. Hoe bevalt hem deze relatief nieuwe werkplek en voelt hij zich al een beetje thuis? In deze blog leren we Ricko nog een klein beetje beter kennen.
Hoe ben je bij Fabrique Invent terecht gekomen?
Tijdens mijn studie Industrieel Product Ontwerpen in Rotterdam heb ik een periode stagegelopen bij Hamwells. Het was de bedoeling dat we ook bij een aantal medestudenten op stagebezoek zouden gaan, en zo was ik al eens bij het kantoor van Fabrique Invent langs geweest. Vanaf dat moment ben ik ook de Instagram-pagina gaan volgen. Via deze posts kreeg ik al een beetje een beeld van het bedrijf en zag ik dat er een vacature vrij was gekomen. Hier heb ik toen op gesolliciteerd.
Wat doe je graag in je vrije tijd?
Fietsen doe ik veel. Ook houd ik heel erg van reizen. Maar ook dagjes weg in Nederland vind ik erg leuk. In het weekend ga ik graag met mijn vriendin andere plekken bezoeken; als we wat nodig hebben uit de stad dan combineren we dat met een dagje weg.
Hoe ziet je werkdag bij Fabrique Invent er uit?
Alle collega’s beginnen rond 9:00 uur maar soms vind ik het fijn om een uurtje eerder te beginnen. Dan kom ik hier aan om 8:00 uur en neem ik eerst een kopje koffie. Het overgrote deel van het werk dat ik doe vindt zich plaats achter de computer. Als ontwerper bij Fabrique Invent heb ik mijn eigen projecten, dus waar ik de vorige dag gestopt ben, daar kan ik weer mee verder. De producten zijn veelal complex en bestaan uit veel onderdelen. Dit maakt de projecten ook langdurig, dus het is niet dat ik elke week met een nieuw ontwerpproject begin. Ik zit veelal te modelleren in Solidworks en ik heb af en toe contact met Theo. Hij springt bij waar nodig bij het ontwerpen van klikverbindingen en complexere berekeningen.
Wat zijn grote uitdagingen in je werk?
Tekenen gaat mij goed af. Al het andere wat daaromheen komt kijken is best een uitdaging. Ik leg altijd de nadruk op de functionaliteit van het product en focus me op het technische aspect. De vormgeving komt voor mij secundair, maar je moet hier wel rekening mee houden. Het is best een uitdaging om met goede oplossingen te komen voor de problemen die je tegenkomt tijdens het ontwerpen. Je hebt bijvoorbeeld iets bedacht, maar vervolgens komt de vraag hoe je dit met 2 mensen in elkaar gaat zetten? Met al deze verschillende facetten moet je van te voren bezig zijn. Hiervoor werkte ik bij een werktuigbouwkundig bedrijf. Hierbij kreeg ik een lijst met onderdelen die ik moest tekenen waarvan ik vervolgens een assembly en werktekeningen maakte. Je zou het kunnen vergelijken met Lego voor volwassenen; de steentjes bestaan al, maar het is elk project een andere volgorde van steentjes. Hier bij Fabrique Invent moet ik de steentjes helemaal zelf vanaf 0 bedenken. Dit is een andere tak van sport en blijft me uitdagen.

Wat heeft je doen besluiten om engineer te worden?
Tijdens mijn tweede jaar aan de havo kregen wij een opdracht bij techniek. We moesten in een groepje een maquette maken van een gebouw. Dit vond ik heel erg leuk en je raad het al: ik wilde architect worden. Toen ik naar een open dag ging voor de studie bouwkunde kwam ik ook ineens de IPO opleiding tegen. Mijn vader is machinebouwer, dus in die zin kreeg de techniek al vroeg mee. Toen heb ik besloten IPO te gaan doen.
Welk advies zou je geven aan jonge industrieel ontwerpers?
Mijn advies zou zijn om binnen het ontwerpen uit te vinden waar je goed in bent, en je daar zo veel mogelijk in te verdiepen. Ik was bijvoorbeeld niet goed in schetsen en in het hele conceptuele denken. Daarom heb ik me meer gefocust op materialen en productiekennis. Daar heb ik me ook buiten mijn opleiding om in verdiept, door bijvoorbeeld bij bedrijven langs te gaan die in deze branche zitten. Daardoor kan ik nu beter bepalen of een ontwerp te produceren is en wat je daarvoor nodig hebt. Door je te specialiseren kan je jezelf meer waardevol maken. In mijn ogen is het belangrijker je te specialiseren op 1 deel van het ontwerpproces, dan om een allround ontwerper te zijn. Laat de motivatie zien dat je je hier in wilt verbreden!
Wat zou je ooit nog een keer willen doen in je leven?
Dit is voor mij geen moeilijke vraag, ik moet gelijk aan verschillende dingen denken.. Het lijkt me erg leuk om ooit nog iets eigens te ontwikkelen. Iets dat met producten te maken heeft. Dit idee is nog niet heel concreet, en het ligt er heel erg aan wat er nog op mijn pad komt. Ik zou dit ook graag met het geloof koppelen. Om een steentje bij te dragen aan mijn community.
Ook lijkt het mij heel leuk om nog een keer iets te gaan doen in de gemeentepolitiek, om een keer zo’n cyclus door te maken. De landspolitiek is voor mij te versnipperd en verhard, maar de gemeentepolitiek lijkt mij heel interessant om mee te maken hoe zo'n organisatie werkt. Ik zie dit wel voor me in een later stadium in mijn leven. Nu ga ik me eerst op mijn werk focussen, en wanneer ik wat ouder ben met meer ervaring zou ik me hier meer mee bezig kunnen gaan houden. Tenslotte wil ik nog wat meer van de wereld zien. En daarom nog wat reizen verder weg te maken.
Wat maakt een product award-worthy?
De wereld van product desgin awards uitgelegd.
Onze top 5 boeken voor ontwerpers.
De must reads op het gebied van Industrieel Product Ontwerpen.
Modulair ontwerpen in de praktijk.
Onze senior engineer Mike legt je uit hoe wij modulair ontwerpen en meedenken met onze klanten.