Nieuws

Goed Industrieel Ontwerp Erkenning.

22 oktober 2019

Nieuwe abri’s worden op dit moment steeds duurzamer uitgevoerd. Het bedrijf dat de concessie in Utrecht gewonnen heeft (RBL Outdoor) is bezig ruim 300 daken van abri’s te voorzien van sedum daken.

Zomaar planten op het dak plaatsen was geen optie, in verband met het onderhoud. Daarom wordt er gebruik gemaakt van sedum: onderhoudsvriendelijke groene vetplantjes. “Het groene sedumdak is een bouwsteen voor duurzame/ klimaat-adaptieve stedenbouw. De daken helpen bij het afvangen van fijnstof, bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte. Daarnaast vergroten groene daken de biodiversiteit in de stad. Wat zeer goed is voor de insecten.” aldus meldde wethouder Kees Diepeveen bij de officiële opening woensdag 24 april.

Daarnaast worden 100 abri’s voorzien van zonnepanelen en led-verlichting en krijgen een zitje gemaakt van bamboe.

Het plaatsen van sedum op daken van abri’s is tot op heden alleen sporadisch toegepast. De gemeente Utrecht heeft de primeur dat op een dergelijke grote schaal dit toegepast wordt.

Fabrique heeft de sedum constructie ontworpen. Zij deden dit op een manier zodat deze constructie toe te passen is op de bestaande bushokjes van Utrecht.

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!