Nieuws

In Memoriam: René Bubberman

25 juni 2019

Geschokt en enorm bedroefd zijn wij door het plotselinge overlijden van onze oprichter en collega René Bubberman. René is vrijdag 21 juni 2019 tijdens het uitoefenen van één van zijn grote hobby's - sportvliegen – verongelukt.

René studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Hij richtte vervolgens Fabrique op rond 1990, samen met Theo Wolters en Jeroen van Erp. Later is hij samen met Theo verder gegaan, en hebben ze samen als Fabrique 3D hun intrek genomen in de kantoorvilla in het Agnetapark.

Rene’s hart lag bij productontwikkeling en bij public design in het bijzonder. De bewegwijzering op Schiphol, de digitale reisinformatie en inrichting van de NS stations, de nieuwe GVB kaartjesautomaat, bushokjes door heel Europa; zijn werk is zichtbaar onderdeel van de publieke ruimte.

Zijn gedrevenheid, aanstekelijke ambitie en energie vertaalden zich in een resultaatgerichtheid waar klanten vaak blij van werden. Hij kon zowel met ondernemers de bocht om als met grote corporate organisaties. Zijn capaciteit om stakeholders in een project te overtuigen en te verbinden was ongekend. René was een probleemoplosser waar je op kon rekenen.

René heeft ons veel geleerd. Zijn bereidheid om andere mensen iets uit te leggen was enorm, en een stage bij René werd in de praktijk een spoedcursus ontwerpen. René kon enerzijds goed solitair werken, maar was anderzijds een echte teamspeler. ‘Wij zijn het clubje uit Delft dat geweldige dingen in de wereld zet’, en daar was hij ongelooflijk trots op.

Hij adviseerde ons in de kantlijn vaak om te genieten van het leven, en dat deed hij zelf ook volop. Zijn professionele leven combineerde hij moeiteloos met zijn hobby's; muziek maken en vliegen. Als de Foo Fighters werden opgezet dan kon het échte werken beginnen, maar ‘Zombie’ van de Cranberries was dan weer strikt verboden op de werkvloer. En als hij opgetreden had dan stond hij er steevast de volgende ochtend weer, op zijn rock&roll schoenen. René bouwde zijn eigen vliegtuigen, en vloog praktisch iedere week, niet zelden een rondje over Delft. Zijn werk was zijn hobby, en van zijn hobby’s maakte hij serieus werk.

René is 55 jaar geworden. We herinneren hem als een geweldige, gedreven en levenslustige collega, en zullen nog vaak omhoog kijken als er iets overvliegt. We wensen Caroline en Wolf heel veel sterkte toe de komende tijd.

Collega's Fabrique Public & Industrial Design

Voor vragen kunt u contact opnemen met Ruben Kastelein: ruben@fabrique3d.nl / 015-2127758

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!