Portfolio Vervoersmiddelen

Portfolio Metromaterieel Amsterdam

Metromaterieel Amsterdam.

Amsterdam Metro en Tram is verantwoordelijk voor de bouw, het beheer en onderhoud van het Amsterdamse metro- en tramnetwerk. Daarnaast draagt de organisatie bij aan beleid en uitvoering van het openbaar vervoer in de metropoolregio Amsterdam. Fabrique hielp bij de aanschaf van nieuw metromaterieel.


Vraag

Adviseer en assisteer de gemeente Amsterdam bij de aanschaf van het toekomstige metromaterieel M5/M6.

Oplossing

De zesdelige metrostellen van 116,2 meter lang en drie meter breed hebben 24 deuren per zijde beschikken en bieden plaats aan 960 reizigers. De zitbanken zijn, in tegenstelling tot het oudere materieel, voornamelijk in de lengte geplaatst voor een grotere capaciteit en doorstroming. Alleen bij de invalidenplaatsen in de kopbakken en ter plaatse van de geledingen bevinden zich in dwarsrichting geplaatste zetels. Het interieur is licht, ruim en geheel doorloopbaar en beschikt over airconditioning en moderne reisinformatiesystemen. De metro heeft een eigenwijze, asymmetrische kop die een hedendaagse vertaling is van de geliefde “Zilvermeeuw” die begin jaren ’70 in dienst kwam.

Resultaat

Na een testperiode van enkele maanden zijn de laatste metrostellen afgeleverd in 2016. Met deze order was 200 miljoen euro gemoeid. De metrostellen zijn enthousiast ontvangen door reizigers, personeel en belangenorganisaties. De ‘look&feel’ van de voertuigen is voor GVB de nieuwe standaard geworden, bij de upgrade van oude metrostellen maar ook bij de aanschaf van trams en metro.

Metro Amsterdam in omgeving

Meer weten over deze opdracht?

Of laat een berichtje achter.

Bel mij terug.

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!