Blog en nieuws

Els ter Haar

Industrial Designer / CGI

Met deze ontwerptechniek kan je je product duurzamer maken.

Duurzaamheid is een belangrijk topic. Eerder schreef Niels al zijn kijk op duurzaam ontwerpen en hoe wij ermee omgaan tijdens het ontwikkelen van onze producten. Hij pleit om producten zo te ontwerpen dat ze een langdurige levenscyclus hebben, in plaats van krampachtig producten van een biologisch afbreekbaar materiaal te maken waardoor de functie achteruitgaat. Maar er zijn nog andere technieken die we als ontwerpers kunnen toepassen waarmee de producten van de toekomst duurzamer zijn en dus beter voor de wereld.

Een van de technieken om de levenscyclus van een product te verlengen is de ontwerpmethode Design For (Dis)Assembly. Wat inhoudt dat je je product uit meerdere parts laat bestaan die door middel van niet-permanente technieken bevestigd zijn. Het product kan dus in en uit elkaar gehaald worden. Het voordeel van deze techniek is dat als één van de parts beschadigd is, je als gebruiker enkel dit onderdeel hoeft te vervangen of repareren en je niet het product in zijn geheel hoeft te vervangen.

Door permanente bevestigingen te vermijden zoals lijmen, lassen en solderen houd je als producent meer controle over de kwaliteit van je product en creëer je tijdens het productieproces weinig tot geen emissies. Ook bijvoorbeeld popnagels of nieten is geen langdurige oplossing om je parts te bevestigen. Ook het opvullen van schroefkanalen of purren van kiertjes strookt wat mij betreft met Design For (Dis)Assembly. Dit zijn vaak snelle en makkelijke oplossingen om een product waterdicht of esthetischer te maken, maar op de langetermijn verkort het de productlevenscyclus. Om dit soort uitdagingen op te lossen bedenken we als ontwerpers alternatieve oplossingen zoals afdek (rubber)profielen of gietkappen. Dit zorgt voor een extra onderdeel in je stuklijst, maar zal zich terugverdienen in assemblagetijd, kwaliteit van je product en repareerbaarheid.

Het Nova armatuur dat we voor opdrachtgever Dutch Electro hebben ontworpen is volledig opgebouwd uit unieke onderdelen die een eigen functie hebben en verbonden zijn door klikverbindingen en schroeven.

Echter betekent dit niet dat standaard bevestigingsmiddelen zoals schroeven, bouten en moeren overal maar klakkeloos ingezet kunnen worden. Deze lossende verbindingen hebben ook nadelen. Esthetisch is het vaak minder aantrekkelijk en het is een extra handeling in de assemblage. Tijdens het productontwerpen is het een uitdaging om op zoek te gaan naar andere niet-permanente bevestigingen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een klikontwerp of de opdeling van je product aan te passen.

Stel, we gaan naar een wereld toe waarin afvalscheiding economisch rendabel zal worden en we met al onze afvalstromen terecht kunnen bij een verwerkingscentrum. Dan heeft Design For (Dis)Assembly ook een groot voordeel. Doordat de uit verschillende materialen bestaande onderdelen weer uit elkaar kunnen worden gehaald en op de juiste manier gescheiden, zullen deze gerecycled kunnen worden. Het is een taak aan de ontwerper om over dit soort trends na te denken tijdens de ontwikkeling. Door dit soort methodieken toe te voegen aan onze gereedschapskist kunnen we altijd weer op zoek naar duurzame oplossingen van hoge kwaliteit.

Dit artikel is geschreven door Els ter Haar. Els is industrieel ontwerper en visualiseert de producten bij Fabrique Invent.

Duurzaam ontwerpen bestaat niet.

Hoe is het ontwikkelen van alsmaar nieuwe producten nog duurzaam te noemen?

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Modulair ontwerpen in de praktijk.

Onze senior engineer Mike legt je uit hoe wij modulair ontwerpen en meedenken met onze klanten.

Mike de Jong

Senior Industrial Engineer

De gebaande paden en daar voorbij.

Het ontwerpproces uitgelegd met het beklimmen van een berg als metafoor.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!