Blog en nieuws

Willemijn van Paassen

Technisch Tekenaar (Junior)

Excelleer je spreadsheet.

Iedereen die bij Fabrique Invent komt te werken begint zijn eerste week met Excel. Een opfriscursus “vergeet-me-nietjes” met als eindresultaat een spreadsheet waarin je alle mogelijke doorbuigingen, oppervlaktetraagheidsmomenten en krachten te weten komt met een paar toetsen.

In de Excel sheet staan alle formules die je tegenkomt tijdens je werk bij Fabrique Invent. Het is daarom de perfecte introductie. Je legt met de sheet de basis voor een groot deel van je werk bij ons bureau. Veel ontwerpen die bij Fabrique Invent gemaakt worden, worden getoetst aan de hand van de Excel sheet. In het beginstadium gaan onze ontwerpen al meerdere keren door de sheet heen. Zo weten we vroeg in het proces al wat iets aan kan en kunnen we er grenzen aan stellen. Als iets eenmaal in productie is moet het betrouwbaar zijn, daarom moet er vooraf aan gerekend worden. Vandaar ook de bekende quote van Theo: “Maak nou eerst eens het sommetje”.

Willemijn staat op een aluminium profiel om doorbuiging te creëren.

De eerste sommetjes maken de nieuwe Fabriquers dus in hun eerste week. Door je te verdiepen in de krachten en jezelf telkens af te vragen; wat gebeurt hier nou? Wat is het krachtenspel? Dankzij deze cocktail van verdiepen in constructies, de formules en hints en tips van Niels en Mike vindt je antwoorden op de vragen die je jezelf stelt. Deze antwoorden vormen je sheet naar hoe die voor jou werkt. Daarom heeft iedereen zijn eigen sheet, je leert en maakt het je eigen. Dat is bij ons op kantoor, zeker in het begin, erg belangrijk.

Als je sheet bijna af is doen we de “test je spreadsheet”-proef. Het testen van je sheet is erg belangrijk, je weet tenslotte pas of het werkt en klopt als je het hebt getest. Voor de proef kiest Niels een aluminium extrusie-profiel uit de schuur vraagt je aan de hand van de doorbuiging het gewicht van de persoon die op het profiel staat te raden. Na de nodige metingen duik je in je sheet en vind je het antwoord. Je merkt meteen of je opzet werkt voor jou en of de formules er wel goed in staan. Vaak pas je daarna gelijk dingen aan om voor jezelf het gebruiksgemak te vergroten.

Willemijn vult de opgemeten waarden in in haar Excel sheet.

De Excel sheet geeft de ontwerper een tool om het maximale uit een ontwerp te halen. Dat is waar Fabrique Invent naar streeft. Het geeft ieder die hier werkt een handvat om voor onze klanten betrouwbare, innovatieve dingen te maken die goed functioneren.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Deze blog is geschreven door Willemijn van Paassen. Willemijn is Junior Technisch Tekenaar bij Fabrique naast haar studie Industrieel Product Ontwerpen.

Maar dat bestaat toch al?

Het verschil tussen het ontwikkelen van nieuwe producten en de optimalisatie van bestaande producten.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Vergeet mij niet.

De belangrijkste vergelijkingen in de constructieleer.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Modulair ontwerpen in de praktijk.

Onze senior engineer Mike legt je uit hoe wij modulair ontwerpen en meedenken met onze klanten.

Mike de Jong

Senior Industrial Engineer

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!