Blog en nieuws

Els ter Haar

Industrial Designer / CGI

Ontwerp af. Wat nu?

In gesprek met onze productiepartner Martijn Poepjes van QoCreators. We werken al bijna 17 jaar met veel plezier en succes samen met Martijn en zijn team. Waar wij ons focussen op het ontwerp en de werking van een product, gaat Martijn vervolgens aan de slag om het ontwerp seriematig te laten produceren. Want wat gebeurt er met onze ontwerpen nadat we de laatste technische tekening opsturen?

Hoe is het allemaal begonnen?

In de tijd dat Theo nog eigenaar was van Fabrique Invent werd hij door Martijn gecontacteerd. Martijn bood aan om de prototypes van onze ontwerpen te verzorgen. Deze prototypes konden we dan gebruiken voor testen en om te kijken of onze ideeën ook werkten zoals we ze bedacht hadden. Theo verbond hierdoor één van onze klanten aan Martijn door de aluminium gefreesde prototypes bij hem te bestellen. Vervolgens besloot deze klant de gehele productie door Martijn te laten opzetten en de samenwerking was geboren. Het succes van deze wisselwerking is om vanuit vertrouwen met elkaar samen te werken. Martijn kan naast de productie zijn klanten ook aanbieden om ontwerpen uit te laten werken op het gebied van vorm en ergonomie, en hij kan voor onze klanten de productie en prototyping realiseren. Door onze langdurige samenwerking biedt de combinatie ook een solide basis voor langetermijn samenwerkingen en continuïteit. Dit is voor de klant dan weer heel prettig.

Schakel tussen China en Europa

QoCreators bedient vanuit het kantoor in Nederland klanten in Europa (vooral Nederland, Duitsland en Frankrijk) als productiepartner in Shanghai, China. Martijn en zijn twee collega’s richten zich vanuit Haarlem vooral op het produceren van de hardware van producten en industriële halffabrikaten, gemaakt van aluminium, staal of kunststof. Hierbij zijn ze gespecialiseerd op een bepaalde complexiteit van producten, en blijven ze in de range van een seriegrootte tussen de 500-10.000 stuks. Daarnaast frezen ze ook snelle prototypes in hun fabrieken en regelen ze ook de assemblage. Naast het kantoor in Haarlem zit er ook een QoCreators in Shanghai. Hierdoor is de lijn naar het netwerk van fabrikanten kort, en wordt het ook makkelijker om langs te kunnen gaan voor communicatie of kwaliteitscontroles.

Portret van Martijn

En wat doe jij precies?

Martijn zorgt voor nieuwe klanten en regelt de productie voor al bestaande klanten. Het eerste jaar waarin de serieproductie van een ontwerp wordt opgestart is het meest intensief. De tekeningen moeten productieklaar gemaakt worden bij de juiste partijen. Vervolgens worden de geleverde producten gecontroleerd en getest met betrekking tot assemblagetests, kwaliteitscontroles en het checken van de maatvoeringen en toleranties. Indien goedgekeurd kan de stap naar serieproductie gemaakt worden. Wanneer de lijn eenmaal is uitgezet is het voor Martijn een simpele druk op de knop om een nieuwe batch te bestellen en te laten produceren. Hij is ondertussen al 17 jaar lang de schakel tussen bedrijven en hun productie en heeft al een boel vaste klanten, waaronder Fabrique Invent.

Wat zijn grote uitdagingen die op dit moment spelen in de sector?

Je hebt aan de ene hand de stijgende materiaalprijzen. Grondstoffen raken beperkt; dit heeft invloed op de prijzen. Echter is dit een wereldwijd probleem en dus wordt iedereen hier door geraakt. Het grondstoftekort is iets wat we met zijn allen op moeten lossen. Een andere uitdaging waar QoCreaters het afgelopen jaar mee te maken heeft gehad waren de stijgende logistieke kosten. Waar een container op een schip eerder nog €4.000 kostte, kost ditzelfde ritje inmiddels €13.000 euro. Deze verdriedubbeling in prijs is door een samenkomst van omstandigheden ontstaan. Oorzaken hiervan zijn vertraging in productie door Covid-19, lege containers die vaststaan in de Verenigde Staten, een monopoly op de logistieke markt en de blokkade in het Suez kanaal van afgelopen jaar. Hierdoor zijn de levertijden van China naar Europa een hot topic in de sector. Ook is het lastig te voorspellen of dit een tijdelijk probleem is of dat dit langer zal spelen. Wat we daaraan kunnen doen? We proberen naar het totaalplaatje te kijken. Deze bijkomende factoren nemen we mee in het bepalen van wat het beste is voor onze klant bij het opzetten van hun productielijn.

Yaojong, Martijn, Niels en Raymond voor het QoCreators kantoor in Shanghai.

Wat zijn de toekomstplannen van QoCreators?

Natuurlijk blijven we gewoon lekker doen waar we goed in zijn. Daarnaast zouden we in de toekomst nog graag een eigen product op de markt zetten middels deelname in een start of scale up. Het investeren in een partij met een goed idee en onze kennis, ervaring en ons netwerk delen zou een gave volgende stap zijn. We houden onze oren en ogen open in de zoektocht naar een fijne partij waar we mee in zee willen gaan, maar tot dusver hebben we nog geen succes geboekt.
Op de BU50 groeilamp en het lichtarmatuur voor Dutch Lighting Innovations dat we samen hebben ontwikkeld is Martijn trots. Wij maken de ontwerpen en testen, Martijn laat de prototypes frezen en rolt de serieproductie uit. Hij schat de kosten van de productie in, of dit haalbaar is en of dit past binnen de kostprijs van het product. Ook adviseert hij ons over de haalbaarheid van de productietechnieken die we willen gebruiken. Door de open communicatie en het snelle schakelen hebben we binnen recordtijd prachtige producten van hoge kwaliteit op de markt kunnen brengen.

Dit was een interview met Martijn Poepjes. Martijn is Managing Partner bij QoCreators.

Inkijkje bij ons groene kantoor.

De collectie planten op ons kantoor in Delft.

Els ter Haar

Industrial Designer / CGI

Patenten 101.

Wanneer en hoe vraag je een patent aan voor je product?

Theo Wolters

Managing Partner

Maar dat bestaat toch al?

Het verschil tussen het ontwikkelen van nieuwe producten en de optimalisatie van bestaande producten.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!