Portfolio Professionele producten

Portfolio Volautomatische ponsmachine.

Volautomatische ponsmachine.

Fabrique Invent heeft Technisch Adviesbureau ERS ondersteunt bij het ontwikkelen van een ponsmachine. Deze machine is ontworpen om gaten in rubberen banden te ponsen. Deze banden worden gebruikt in elevatoren; via de geponste gaten kunnen transportbakken aan de elevator gemonteerd worden. De ponsmachine automatiseert en reguleert dit proces.

Vraag

Machinebouw vraagt om een andere aanpak dan industrieel (seriematig) ontwerpen. Door de machine in 3D te modelleren kunnen de meeste problemen al doorzien worden, echter kom je pas echt achter de meest optimale werking wanneer je begint met het bouwen van de machine en hem aan te zetten.

De banden waarin de gaten geponst worden kunnen verschillen van dikte, breedte, type versteviging en gewicht. Een hoop factoren om rekening mee te houden tijdens het ontwikkelen.

Oplossing

Door middel van een luchtdrukhydraulisch systeem worden de gaten geponst, dit is nodig om de kracht te genereren waarbij de pons volledig door het (vaak verstevigde) rubber gaat. De rubberen banden liggen in deze machine altijd gecentreerd, dit is zeer belangrijk voor een gereguleerd proces.

Materiaalkundige testen waren nodig om te bepalen wat voor plaat er onder de rubberen band moest komen te liggen. Hierbij is een evenwicht gevonden waar er geen deuken in de plaat komen maar de plaat ook niet aan de pons blijft plakken.

De rol van Fabrique Invent was om mee te denken over oplossingen voor problemen en om productietekeningen te maken voor verschillende onderdelen.

Resultaat

De machine heeft inmiddels een mooie behuizing gekregen en staat nu te ponsen bij elevatorontwikkelaar Muller Beltex. De geponste banden worden gebruikt voor elevatoren in onder andere de off shore sector en de afvalverwerking.

Meer weten?

Of laat een bericht achter.

Mail Niels

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!