Blog en nieuws

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Get to know us: Niels Schouten

Aanstaande maart is Niels alweer 10 jaar onderdeel van ontwerpbureau Fabrique Invent. Nadat hij was aangenomen om de werkplaats op te ruimen in 2013 is hij opgeklommen en nam in 2019 Fabrique Invent over van voormalig eigenaar Theo. Naast alle taken die bij de bedrijfsvoering horen, zoals de administratie, HR, leidinggeven en financiën, is Niels ook nog gewoon ontwerper en werkt dagelijks aan producten voor onze klanten.

Hoe ziet je werkdag bij Fabrique Invent er uit?
Mijn functie is heel divers. Soms heb ik deadlines voor een specifieke klant, daar kan ik gerust een hele week mee bezig zijn. Andere weken kan ik me meer bemoeien met andermans projecten en daartussen schakelen. Soms moet ik administratieve taken doen. Als ik kijk naar mijn rol is het deels bezig zijn voor onze klanten, waarbij ik zelf vaak in grove lijnen ontwerpwerk doe, maar voor een deel ben ik ook bezig met mijn collega’s. Ik kijk bij iedereen mee over de schouder of er valkuilen zijn die niet opgemerkt worden en fungeer ik als sparringspartner om nieuwe ideeën te bespreken.

De enige vaste routine die onderdeel is van mijn werkdag zou het feit kunnen zijn dat ik ‘s ochtends vaak als eerste op kantoor ben. Dan start ik op, zet de kerstboomlichtjes en het koffiezetapparaat aan. Als ik nog even alleen ben zet ik klassieke muziek op en kan ik het eerste uur van de dag even goed focussen.

Wat zijn grote uitdagingen in je werk?
Ik vind de grootste uitdaging de breedte van mijn functie. Ik probeer eigenlijk van alle lopende projecten zoveel mogelijk op de hoogte te zijn, maar omdat het een grote diversiteit aan opdrachten is, is het soms lastig om het een van het ander los te houden. Dat is mijn zwaartepunt. Ik ken bijna ieder project uit mijn hoofd, en moet deze uiteindelijk presenteren aan de klant. Het maken en bewaren van overzicht binnen alle projecten is een grote uitdaging voor mij.

Het is ook niet altijd makkelijk te anticiperen op dingen die gebeuren op de werkvloer. De corona uitbraak bijvoorbeeld, waarbij je maatregelen moet nemen omdat er iets onverwachts gebeurd. Daarbij is het mijn verantwoordelijkheid als werkgever om ad rem te reageren. Je moet dit soort situaties aangaan als ondernemer, maar het neemt wel energie in beslag.

Daarnaast is het een uitdaging voor mij om te zorgen dat iedereen op kantoor zijn en haar werk ook leuk blijft vinden. Ik investeer in een team dat ik belangrijk vind, deze wil ik graag behouden. Als ik bijvoorbeeld kijk naar wat mensen verdienen bij het ministerie, daar kan ik niet mee concurreren op salarisniveau. Ik moet het ergens anders uithalen. Dit zit in de manier van werken, werkvreugde en vrijheid die ik het personeel probeer te geven. Daar probeer ik aandacht aan te besteden, soms is dit lastig.

Als eigenaar van het bedrijf, hoe is je werk-privé balans?
In het begin van mijn carrière was mijn werk-privé balans heel anders dan nu, zeker toen ik net de zaak overgenomen had. Destijds werkte ik ook op zaterdag de volle 8 uur, en was ik er doordeweeks ’s ochtends extra vroeg. Ook nam ik mijn laptop soms ’s avonds nog mee naar huis. Dat doe ik tegenwoordig niet meer. We hebben bij Fabrique Invent genoeg te doen, en dus zou ik non stop door kunnen. Maar dan verlies je jezelf in het werk en wordt de kwaliteit ook niet beter.

Mijn laatste vakantie was ik helemaal los. Ik had de volste vertrouwen in Mike en de rest van het team dat mijn taken opgepakt werden terwijl ik weg was. Dit is goed verlopen en daarna had ik weer nieuwe energie om aan de slag te gaan. Het komt af en toe nog wel eens voor dat ik op zaterdag een dingetje op kantoor moet doen. Ook heb ik de afgelopen kerstvakantie nog een paar dagen een testopstelling opgebouwd in de werkplaats. Maar dat vind ik ook gewoon leuk om te doen.

Hoe deze omschakeling gekomen is? Deels heeft het te maken met corona. Er was naast werken niet veel te doen in die periode, dus toen ging ik maar door. Dan denk je bij jezelf op een gegeven moment; is dit het? Ik werk nog steeds om te leven, ik leef niet om te werken. Sommige mensen vinden dit geen goede instelling voor een ondernemer, maar daar ben ik het niet mee eens. Je kan passie voor je werk hebben en er ook af en toe gezonde afstand van nemen.

Wie of wat is een inspiratie in je leven?
Vroeger, toen we nog veel samen deden met de andere tak van Fabrique hadden we ook een gezamenlijke huisstijl. Het ontwerp van de visitekaartjes bestond destijds uit de contactgegevens op de ene zijde, met op de achterkant een afbeelding van jouw persoonlijke held. Toen heb ik er voor gekozen om Walt Disney achterop mijn kaartje te zetten. Hij creëerde een visionaire, ultieme wereld met als basis een paar simpele lijntjes op papier. Dat kan ik waarderen. Disney is al 100 jaar populair en bijna iedereen op de wereld kent het. Uiteindelijk is het natuurlijk ook iedereen om mij heen. Mike houdt me scherp, omdat hij over sommige dingen beter nadenkt dan ik. Als ik wat breder kijk dan staat iedereen om me heen wel op het lijstje van mensen die mij inspireren.

Hoe kijk je terug op de afgelopen 5 jaar?
Vijf jaar geleden is precies het moment wanneer ik het bedrijf heb overgenomen. In dat opzicht ben ik wel een illusie armer, ik dacht wel op sommige punten meer te kunnen veranderen. We hebben een heel leuk team gecreëerd, dat is gelukt. We kunnen goed leunen op onze vaste klanten, maar ik had ook graag het klantenbestand meer willen uitbreiden. Wat dat betreft had ik gehoopt meer te kunnen bereiken.

Ik ben heel blij dat ik het heb kunnen overnemen destijds. Daarmee hebben we Fabrique Invent kunnen ombouwen naar wat het nu is, en dat is mij heel wat waard. Er is veel gebeurd in 5 jaar; het overlijden van René, daarmee gepaard het stoppen van Fabrique Public Design. Dat heeft ook een grote impact gehad op Fabrique Invent. Ik vind het mooi hoe we daar destijds met zijn allen mee om zijn gegaan. Vijf jaar geleden zat Fabrique Public nog aan de andere kant van ons kantoor, nu zit daar Code. Ik denk dat wij als Fabrique Invent binnen al deze grote veranderingen een redelijk stabiele factor zijn gebleven.

Ik ben tevreden waar we staan als bedrijf, ook wat we de laatste 5 jaar hebben gedaan. We zijn verdubbeld in het aantal mensen en dus ook de hoeveelheid werk. We zijn volwassener geworden als bedrijf. Wat ik leuk vind is dat we elk jaar een kerstdiner hebben met een leuke groep mensen, dit soort tradities zijn in het leven geroepen. Dat breidt zich ook uit dankzij het enthousiasme van iedereen.

Wat is het beste concert dat je ooit bezocht hebt?
Dat vind ik een leuke vraag! Het beste concert is eigenlijk een goed concert waar je het niet bij verwacht had. Ik heb in mijn leven al veel concerten bijgewoond en heb echt oude rotten als Bruce Springsteen, Neil Diamond, Coldplay en Hans Zimmer gezien, wat ik allemaal heel leuk vond. Echter was een concert waarbij ik echt uit mijn plaat ging van Zucchero. Hij is echt zo’n oude rocker, dat kan ik waarderen. Ik had destijds tickets gekocht omdat ik zijn muziek wel een beetje kende en het was heel goedkoop. Je denkt; een leuk avondje met z’n tweeën. Toen bleek het dus super vet te zijn. Ik zou eigenlijk afgelopen jaar weer gaan, maar toen werd het festival waar hij optrad afgelast vanwege een storm. Hopelijk heb ik komend jaar meer geluk!

Get to know us: Mike de Jong

In de serie 'Get to know us' hebben we een interview met steeds een andere collega. Dit keer leren we senior design engineer Mike wat beter kennen, die inmiddels alweer 8 jaar werkzaam is bij Fabrique Invent.

Mike de Jong

Senior Industrial Engineer

Onze top 5 boeken voor ontwerpers.

De must reads op het gebied van Industrieel Product Ontwerpen.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Patenten 101.

Wanneer en hoe vraag je een patent aan voor je product?

Theo Wolters

Managing Partner

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!