Blog en nieuws

Mike de Jong

Senior Industrial Engineer

Get to know us: Mike de Jong

Mike is na 8 jaar een heel vertrouwd gezicht bij Fabrique Invent geworden. Ooit begonnen, bijna direct na zijn IPO studie, is hij inmiddels gegroeid tot senior design engineer. We kijken terug naar de afgelopen 8 jaar en naar Mike als persoon.

Hoe ben je bij Fabrique Invent terecht gekomen?
Ik ben via Niels in aanraking gekomen met Fabrique Invent, dat is nu ongeveer 8 jaar geleden. Ik en Niels zijn destijds op hetzelfde moment begonnen met de studie bewegingstechnologie, waar we elkaar ontmoetten. Na het afronden van deze opleiding zijn we nog een versneld IPO-traject gaan doen. Dit doorstroom-curriculum lag er destijds nog niet, en wij waren één van de weinige studenten die IPO er nog achteraan wilden doen. Dat schepte een band. Toen we beiden ook de IPO-opleiding hadden afgerond begon Niels met zijn eerste baan als ontwerper bij Fabrique Invent. Ik ben toen aan de slag gegaan als mechanical engineer bij een bedrijf in Woerden. Al vrij snel kwam ik erachter dat dit niet de plek was voor mij, maar destijds lagen de banen niet voor het oprapen. Toen heeft Niels me gevraagd of ik bij Fabrique Invent wilde komen solliciteren. Vervolgens ben ik op gesprek gekomen bij voormalige eigenaar Theo en ben zo aan mijn baan gekomen bij Fabrique Invent..

Wat is de voornaamste reden dat je na 8 jaar nog werkzaam bent bij Fabrique Invent?
Zo… Goede vraag. Ik denk toch de mensen. In de 8 jaar zijn er veel dingen veranderd; collega’s komen en gaan, Fabrique Public Design wat 3 jaar geleden is gestopt en Niels die nu Invent heeft overgenomen. Daarnaast vind ik concepten uitdenken een heel leuk aspect van het werk. Ook trekt de manier van werken bij een ontwerpbureau me aan; de diversiteit aan producten, op een breed vlak kennis nodig hebben van productontwikkeling en je een groot voorstellingsvermogen moet hebben hoe andere mensen met jouw ontwerpen zullen omgaan, wat in elke sector heel anders kan zijn. Dit prefereer ik dan als ontwerper op één eigen product te werken. Dan ben je denk ik te veel met één ding bezig. Daarnaast krijg ik de ruimte bij Fabrique Invent om volledig zelfstandig werken, wat ik fijn vind.

Heb je ooit een werkblunder gehad?
Ja, bij mijn oude werk. Hierbij zat ik op een tekenkamer. Ik tekende producten uit en vervolgens werd het in de werkplaats in elkaar gelast. Ik moest een bak uittekenen, welke met bouten en moeren aan elkaar vastgemaakt zou worden. Toen de gehele bak, op basis van mijn tekeningen, beneden in elkaar was gelast bleek dat ik niet op alle zijdes het patroon van de gaten had bijgewerkt, en waren deze dus niet goed met elkaar uitgelijnd. Toen werd er wel even naar boven gebeld met de vraag: ‘Wie heeft dit ding gemaakt? En kan die even naar beneden komen?’. Dat was een blunder. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik heel veel dingen dubbelcheck.

Over welke veranderingen of vernieuwingen binnen het werkveld ben je het meest enthousiast?
In die zin zitten we best geïsoleerd in ons wereldje. We bezoeken af en toe wel eens een beurs, maar ook daar heb ik de laatste tijd niet hele vernieuwende dingen gezien. Het ligt als ontwerpbureau ook erg aan de klanten die je hebt, natuurlijk. Wat dat betreft zitten wij in een vrij conservatieve hoek met veelal constructieve producten. We hebben ons gepositioneerd in het ontwerpen in aluminium en daar sluiten onze klanten bij aan.

Van de ontwikkelingen binnen Fabrique Invent vind ik vooral de hechtere samenwerking met Martijn (QoCreators) en de productie leuk. Dit is echt iets van de laatste jaren. Het samenspel met de klant, Martijn en wij als ontwerpers vind ik heel erg tof en een fijne manier van werken.

Waar klaag je het meeste over?
Ik kan af en toe wel klagen over de communicatie gerelateerde dingetjes. Ik vind het heel leuk als onze klanten geïnteresseerd zijn. Ik ben in dat opzicht heel erg een teamplayer; dat motiveert mij. Als iedereen zijn deel in het proces goed doet, dan kunnen we samen hele mooie dingen maken. Als dit dan niet soepel loopt, dan kan ik daar af en toe wel over klagen.

Welke werk gerelateerde skill zou jij nog graag willen leren?
Toevallig zat ik vandaag nog samen met Niels te kijken naar software om flow simulations te maken. Hiermee kan je bijvoorbeeld de hittedistributie binnen een product of profiel berekenen. Ik werk veelal aan LED armaturen waarbij je tijdens het ontwerpen rekening moet houden met de hoeveelheid warmte die vrijkomt en hoe dit te distribueren. Hierbij is nog veel te winnen, en dat lijkt mij leuk om me in te verdiepen. Ook ben ik enthousiast dat we nu weer wat nieuwe mensen gaan aannemen en om daar weer nieuwe dingen over te leren. Hoe ik het beste uit deze mensen kan halen en hoe ik van hun kan groeien.

Tenslotte zou ik me ook nog verder willen verdiepen in constructieleer an sich. Als je een goede ontwerper wilt zijn moet je dat gewoon kunnen, vind ik. Het wordt heel erg onderschat voor ontwerpers. Je kan niet een onderdeel maken zonder te bedenken hoe het kapot kan gaan. Ik zou me graag verdiepen in nog complexere materie, om beter te worden in het inschatten van situaties en de daar bijbehorende krachtenspellen.

Wat zou je ooit nog een keer willen doen in je leven?
Wat een brede vraag. Nog heel veel dingen. Ik zou nog wel graag een keer richting Australië gaan, dan heb ik alle continenten (afgezien van Antarctica) een keer bezocht in mijn leven. Dat vind ik een leuk doel.

Mijn vriendin komt uit Spanje en onze ultieme droom zou zijn om een huis in Nederland en een huis in Spanje te hebben en zo onze levens in deze 2 landen te kunnen combineren.

Op dit moment ben ik ook veel bezig met financiële onafhankelijkheid. Dit heb ik totaal niet meegekregen vanuit mijn jeugd en ik vind het wel een mooi doel om naartoe te werken. Ik weet niet of het gaat lukken, maar dan kan ik in ieder geval deze kennis door te kunnen geven aan mijn kinderen.

Modulair ontwerpen in de praktijk.

Onze senior engineer Mike legt je uit hoe wij modulair ontwerpen en meedenken met onze klanten.

Mike de Jong

Senior Industrial Engineer

Profiel: een Invent ontwerper.

De kenmerken van een ontweper bij ons bureau.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Inkijkje bij ons groene kantoor.

De collectie planten op ons kantoor in Delft.

Els ter Haar

Industrial Designer / CGI

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!