Blog en nieuws

Willemijn van Paassen

Technisch Tekenaar (Junior)

Get to know us: Willemijn van Paassen

Na haar stage in 2021 is Willemijn nog bij ons blijven hangen als werkstudent. Maar ook na het behalen van haar diploma is ze weer bij ons team gevoegd; dit keer als voltijd industrieel ontwerper. Naast gedreven ontwerper is ze ook een hele sociale collega met een brede interesse.

Waar ben je op dit moment mee bezig bij Fabrique Invent?
Op dit moment ben ik bezig met een herontwerp van een al bestaande glaswand. Daarnaast maak ik ook een ontwerp van een compleet nieuw product voor één van onze klanten. Ook zit ik in de officiële feestcommissie van Fabrique Invent. Dit houdt in dat ik tussen de ontwerpwerkzaamheden door evenementen organiseer met het team en deze in gang zet. Naast nieuwe ontwerpprojecten blijf ik ook bezig met producten die ik eerder al heb ontworpen. Daarvan komen nu bijvoorbeeld de eerste modellen uit de matrijs, en ga ik kijken of hier nog aanpassingen voor gedaan moeten worden.

Waarom heb je besloten om bij Fabrique Invent te gaan werken?
Tijdens mijn afstudeerstage heb ik de kans gehad om bij een heel ander type bedrijf binnen te kijken. Mijn afstudeerbedrijf was een stuk groter: daar kwam ik er achter hoe de productontwikkeling er bij een gerenommeerd bedrijf aan toe gaat. Dat was leuk op zijn eigen manier, maar om daar voltijd aan de slag te gaan paste op dit moment niet bij mij. Ik vind het belangrijker hoe de mensen met elkaar omgaan binnen een team en hoe er met jou wordt om gegaan, dan dat het bedrijf een grote naam heeft.

Ik heb voor Fabrique Invent gekozen door de kleinschaligheid, het snelle schakelen, flexibiliteit en de leuke mensen. Ik woon ook heel dicht bij het kantoor, dat speelt natuurlijk ook mee. Daarnaast vind ik de werksfeer en de projecten leuk.

Wat heeft je doen besluiten om industrieel ontwerper te worden?
Vroeger was ik altijd al veel creatief bezig. Mijn vriendinnen zeiden destijds al als grapje: Wil, die wordt uitvinder! Toen ik na de middelbare school een studiekeuze moest gaan maken sprak het creatieve in combinatie met het technische aspect me aan. Dit vond ik terug in de IPO opleiding. Later kwam ik er pas achter hoe breed en divers het vak is, en hoe geen dag hetzelfde is. Je gaat door heel veel fases binnen een project, wat ik heel erg leuk vind.

Toen ik aan de opleiding begon had ik echter nog geen idee van wat het werk in hield, daar kwam ik pas achter tijdens mijn stages. Wanneer je word meegenomen in een bedrijf als volwaardige collega weet je pas hoe het alledaagse werk er uit gaat zien. Het kantoorleven vond ik toen ook al leuk, dus wist ik dat ik op de goede weg zat.

Wat zou je ooit nog een keer willen doen in je leven?
Ik zou nog wel graag willen leren duiken. Ik heb nog geen specifieke plek in gedachten, maar dat wordt wel mijn volgende grote vakantie.

Als ik aan werk denk, zou ik graag nog een hele coole uitvinding willen doen. Niet een Nobelprijs of iets dergelijks, maar een heel goed mechanisme of product wat ik heb bedacht. Het hoeft niet iets te zijn waarvan mensen denken: dit had ik echt nodig in mijn leven, maar meer dat ik er zelf over kan zeggen; dit is echt goed bedacht!

Of ik dat nu nog niet heb bij iets wat ik heb bedacht? Voor mijn gevoel is het allemaal nog op een kleinere schaal. Nu kan ik op details denken: dat heb ik leuk bedacht, of dat is een leuk slimmigheidje. Maar ik wil van de kleine Eureka momentjes naar een groot Eureka moment. Dat lijkt me heel leuk om mee te maken.

Ik wil ook nog wel graag het noorderlicht zien. Ik ben nog maar 21, dus nog genoeg te beleven!

Welk advies zou je geven aan jonge industrieel ontwerpers?
Zorg dat je een leuke stage voor jezelf regelt. Het is heel goed om bij verschillende bedrijven binnen te kijken en er achter te komen hoe het loopt op een kantoor. Ook leer je hier skills die je niet in de opleiding vind. Hoe je die leuke stageplek vind? Bereid je goed voor. Wees op tijd. De leukste plekken zijn het eerste vergeven, dus als je op tijd begint met zoeken heb je de meeste kans. Besef je ook dat het bedrijf er tijd in steekt, dus verspil deze niet. Kijk naar de type mensen die er werken of probeer deze te spreken. Ga bij jezelf na; pas ik hier tussen?

Wees nieuwsgierig en niet bang om dingen te vragen. Ik denk dat als je industrieel ontwerper wilt zijn je sowieso wel nieuwsgierig van aard moet zijn. Wanneer je niet de neiging hebt om zelf iets te willen maken of te bedenken is het misschien niet het vak voor jou. En tenslotte: wat je geeft krijg je terug. Als je zelf veel geeft in je nieuwsgierigheid en enthousiasme en laat merken dat je het leuk vind, dan krijg je dit ook terug en dat maakt het voor jezelf ook veel leuker.

Welke werkgerelateerde skill zou jij nog graag willen leren?
Als Niels bijvoorbeeld met een eerste gesprek met een klant zit, heeft hij al vrij snel een visie bij een product en een serie aan oplossingen. Die visie heb ik een beetje, maar nu heb ik ook nog niet zoveel ervaring en kennis daar in. Het lijkt me heel tof om over een paar jaar een duidelijke visie en zelfverzekerdheid te hebben in mijn werk. Dit is ook nog omdat ik eigenlijk net begonnen ben aan mijn carrière.

Een andere skill die ik graag wil leren is dat ik de ideeën in mijn hoofd beter aan anderen kan uitleggen. Sowieso is het lastig om ideëen goed over te brengen. Tussen de collega’s maar ook aan de klant. Je merkt ook dat iedereen hier verschillende communicatiestijlen heeft, waardoor je je ontwerp op verschillende manieren moet uitleggen en ook dat leert te doen.

Ontwerp af. Wat nu?

In gesprek met onze productiepartner Martijn.

Els ter Haar

Industrial Designer / CGI

Modulair ontwerpen in de praktijk.

Onze senior engineer Mike legt je uit hoe wij modulair ontwerpen en meedenken met onze klanten.

Mike de Jong

Senior Industrial Engineer

Excelleer je spreadsheet.

De eerste opdracht van iedere Fabriquer.

Willemijn van Paassen

Technisch Tekenaar (Junior)

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!