Blog en nieuws

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Aluminium innovaties.

Aluminium, een metaal met schijnbaar eindeloze mogelijkheden, heeft door de jaren heen een revolutie teweeggebracht in productontwikkeling. Van vliegtuigen tot consumentenelektronica, de veelzijdigheid en duurzaamheid van aluminium hebben geleid tot enkele legendarische innovaties.

  1. Aluminium in de luchtvaart
    Een van de meest iconische productontwikkelingen met aluminium is ongetwijfeld de toepassing ervan in de luchtvaartindustrie. Het revolutionaire vliegtuig, de Wright Flyer, dat de gebroeders Wright in 1903 lanceerden, was nog gemaakt van hout en stof. Het gebruik van aluminium in de luchtvaart begon serieus toe te nemen in de jaren 1930, met de introductie van de Boeing 247, het eerste vliegtuig met een volledig aluminium frame en bekleding. Dit markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de luchtvaart, met aluminium als het dominante materiaal voor zijn lichtheid en sterkte.
  2. Aluminium in de ruimtevaart
    De race naar de ruimte in de jaren 1960 betekende ook de opkomst van aluminium in de ruimtevaartindustrie. Het Saturn V-ruimtevaartuig, dat de Apollo-astronauten naar de maan bracht, bestond voor een groot deel uit aluminiumlegeringen. Het gebruik van aluminium in ruimtevaartuigen werd een standaardpraktijk vanwege de unieke combinatie van sterkte en gewicht, essentieel voor het overwinnen van de zwaartekracht en het bereiken van de ruimte.
  3. Aluminium in consumentenelektronica
    Met de opkomst van moderne technologieën maakte aluminium zijn intrede in consumentenelektronica. De lancering van de Apple PowerBook G4 in 2001, met een opvallende aluminium behuizing, was een keerpunt in het ontwerp van draagbare computers. Aluminium bood niet alleen duurzaamheid, maar gaf ook een esthetische meerwaarde aan elektronische apparaten. Het succes van de PowerBook G4 zette de trend voor het gebruik van aluminium in andere premium laptops en smartphones.
  4. Aluminium in de automotive
    De automotive-industrie onderging eveneens een transformatie door het gebruik van aluminium. De introductie van de Audi A8 in 1994, met zijn aluminium spaceframe, markeerde een doorbraak in autotechnologie. Aluminium verminderde het gewicht van de auto, wat resulteerde in betere brandstofefficiëntie en prestaties. Hedendaagse auto's, zoals de Tesla Model S, maken uitgebreid gebruik van aluminium om een ideale balans tussen veiligheid en efficiëntie te bieden. Een voorbeeld van de kracht van aluminiumgietwerk is te vinden in de productie van motorblokken voor moderne auto's. Door gebruik te maken van geavanceerde giettechnieken kunnen complexe vormen met hoge precisie worden gegoten, wat resulteert in motoronderdelen met uitzonderlijke sterkte en warmteafvoer.
  5. Aluminium in verpakkingsindustrie
    De verpakkingsindustrie heeft ook geprofiteerd van aluminiuminnovaties, vooral in drankverpakkingen. Het blikje, geïntroduceerd in de jaren 1950, revolueerde de manier waarop dranken worden verpakt en geconsumeerd. Aluminium biedt een uitstekende barrière tegen licht, lucht en vocht, waardoor de houdbaarheid van producten wordt verlengd en de versheid behouden blijft.
  6. Aluminium extrusie: vormgeving met precisie
    Een uitstekend voorbeeld dat de voordelen van aluminiumextrusie illustreert, zijn de speciaal ontworpen profielen gebruikt in de kassenbouw. Door gebruik te maken van extrusietechnologie kunnen aluminiumprofielen op maat worden gemaakt om optimale structurele ondersteuning te bieden voor kassen. Of het nu gaat om het frame van het dak, de deuren of de ventilatieroosters, aluminiumextrusie biedt de flexibiliteit om aangepaste profielen te creëren die zowel lichtgewicht als duurzaam zijn. Deze technologie heeft niet alleen bijgedragen aan de efficiëntie van kassen, maar ook aan de bevordering van duurzame landbouwpraktijken wereldwijd.

In conclusie heeft aluminium door de jaren heen een indrukwekkende stempel gedrukt op diverse sectoren van productontwikkeling. Van de luchtvaart tot consumentenelektronica, de veelzijdigheid en duurzaamheid van aluminium hebben geleid tot legendarische innovaties die de manier waarop we reizen, communiceren en consumeren hebben veranderd. Deze productontwikkelingen markeren niet alleen technologische vooruitgang, maar illustreren ook de voortdurende evolutie van aluminium als een cruciaal element in de moderne wereld.

Aluminiumcursus bij Fabrique Invent.

Theo deelt jaarlijks zijn kennis en ervaring.

Theo Wolters

Managing Partner

Met deze ontwerptechniek kan je je product duurzamer maken.

Het fenomeen Design For (Dis)Assembly uitgelegd.

Els ter Haar

Industrial Designer / CGI

Get to know us: Mike de Jong

In de serie 'Get to know us' hebben we een interview met steeds een andere collega. Dit keer leren we senior design engineer Mike wat beter kennen, die inmiddels alweer 8 jaar werkzaam is bij Fabrique Invent.

Mike de Jong

Senior Industrial Engineer

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!